Ka-Bar
KA-BAR, Legenda
.9 grudnia 1942, po rozpoczęciu II Wojny Światowej KA-BAR złożył ofertę na nóż do walki United States Marine Corps (Jednostce Piechoty Morskiej Stanów Zjednoczonych) z nadzieją, że zostanie wprowadzony do powszechnego użytku w tym oddziale wojska. We współpracy z Marine Quartermaster Departament (Jednostka Kwatermistrzowska Piechoty Morskiej) obmyślany został projekt i wkrótce ruszyła produkcja nowego, ulepszonego noża dla Marines. Nóż KA-BAR Knife, Fighting Utility zyskał taką sławę że, w 1952 r. producent podjął decyzję o przejęciu nazwy KA-BAR Knives., Inc. jako nazwy dla całej firmy.
Polegano na tych nożach przy wykonywaniu codziennych zadań takich jak wbijanie pali namiotów, wbijanie gwoździ, otwieranie puszek, kopanie dołów, nie wspominając o obronie życia. Z rosnącą popularnością oraz zdobywając najwyższy szacunek, KA-BAR został zaadoptowany nie tylko przez Marines, lecz również przez Armię, Marynarkę Wojenną, Straż Graniczną oraz Jednostki Podwodne.
Wiele lat po Drugiej Wojnie Światowej KA-BARy zostały nieoficjalnie reaktywowane podczas konfliktów w Korei, Wietnamie, Iraku oraz Pustynnej Burzy. Niezawodność oraz wysoka jakość w okresie wojny były rezultatem ciągłych procedur kontroli jakości przestrzeganych przez pracowników KA-BAR oraz nadzorców, pochodzących również z Piechoty Morskiej oraz Marynarki Wojennej, którzy zostali przypisani do fabryki KA-BAR, aby pracować z personelem firmy i pomóc w osiągnięciu celu. Te standardy wysokiej jakości zostały utrzymane w 1976 roku, gdy wznowiono produkcję, aby upamiętnić dwusetną rocznicę służby Piechoty Morskiej dla Stanów Zjednoczonych. To właśnie wtedy oryginalna fabryka w Olean, stan Nowy Jork, wraz z tymi samymi rzemieślnikami podjęła zadanie stworzenia w pełni wyposażonego oryginalnego modelu - Limited Edition Commemorative, co świadczyło, że ma największe znaczenie dla Piechoty Morskiej. Używając oryginalnych projektów, które przechowywane były w archiwach firmy, odtworzony nóż był prawdziwym dziełem sztuki, który zachował wygląd, czucie oraz osiągi oryginalnego noża.
Pierwsza wyprodukowana sztuka, opublikowana z numerem "1", podarowana została Komendantowi Jednostek oraz później wystawiona w muzeum USMC w Quantico.
Nóż USMC Commemorative był tak entuzjastycznie przyjęty, że stało się oczywistym, iż nóż KA-BAR Fighting/Utility zachował swoją popularność przez lata. Limitowana produkcja była tak szybko wykupiona przez żołnierzy Piechoty Morskiej, entuzjastów oraz kolekcjonerów noży, że KA-BAR zdecydował, aby przywrócić go do regularnej produkcji w jego standardowej formie z niewielkimi zmianami. Nóż KA-BAR Fighting/Utility został ponownie wprowadzony do sprzedaży.
Dziś, oryginalny nóż USMC Fighting/Utility pozostaje pierwszym wyborem wielu żołnierzy Piechoty Morskiej, którzy decydują się używać go jako osobistego wyposażenia podczas służby. Jest on również ulubieńcem entuzjastów przygód, surwiwalu, sportowców oraz oczywiście kolekcjonerów noży, którzy wiedzą, że ten nóż - ta "Amerykańska Legenda" - zasługuje na miejsce w ich kolekcji.
-
LyoFood Danie małe - Jaglanka z maliną i aronią
Pojedyncza porcja - Jaglanka z maliną i aronią.
Sposób przyrządzenia: Zawartość torebki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Zamknąć torebkę. Pozostawić na ok. 5 min.
Dowiedz się więcej27,99 zł -
LyoFood Danie małe - Owsianka kokosowa
Pojedyncza porcja - Owsianka kokosowa z jagodami, figami i nasionami chia.
Sposób przyrządzenia: Zawartość torebki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Zamknąć torebkę. Pozostawić na ok. 5 min.
Dowiedz się więcej27,99 zł -
LyoFood Danie obiadowe mała porcja - Gulasz wieprzowy z kaszą
Danie obiadowe pojedyncza porcja - Gulasz wieprzowy z kaszą.
Sposób przyrządzenia: Zawartość torebki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Zamknąć torebkę. Pozostawić na ok. 5 min.
Dowiedz się więcej38,00 zł -
LyoFood Danie obiadowe mała porcja - Kurczak pięciu smaków z ryżem
Danie obiadowe pojedyncza porcja - Kurczak pięciu smaków z ryżem. Bez laktozy.
Sposób przyrządzenia: Zawartość torebki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Zamknąć torebkę. Pozostawić na ok. 5 min.
Dowiedz się więcej40,99 zł -
LyoFood Danie obiadowe mała porcja - Kurczak tikka masala
Danie obiadowe pojedyncza porcja - Kurczak tikka masala. Bez glutenu.
Sposób przyrządzenia: Zawartość torebki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Zamknąć torebkę. Pozostawić na ok. 5 min.
Dowiedz się więcej40,99 zł -
LyoFood Danie obiadowe mała porcja - Penne Bolognese
Danie obiadowe podwójna porcja - Penne Bolognese.
Sposób przyrządzenia: Zawartość torebki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Zamknąć torebkę. Pozostawić na ok. 5 min.
Dowiedz się więcej40,99 zł -
LyoFood Danie obiadowe mała porcja - Potrawa meksykańska
Danie obiadowe pojedyncza porcja - Potrawa meksykańska.
Sposób przyrządzenia: Zawartość torebki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Zamknąć torebkę. Pozostawić na ok. 5 min.
Dowiedz się więcej38,00 zł -
LyoFood Danie obiadowe mała porcja - Schab w sosie koperkowym
Danie obiadowe pojedyczna porcja - Schab w sosie koperkowym z ziemniakami.
Sposób przyrządzenia: Zawartość torebki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Zamknąć torebkę. Pozostawić na ok. 5 min.
Dowiedz się więcej37,99 zł -
LyoFood Danie obiadowe mała porcja - Schab w sosie z zielonego pieprzu
Danie obiadowe pojedyncza porcja - Schab w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami.
Sposób przyrządzenia: Zawartość torebki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Zamknąć torebkę. Pozostawić na ok. 5 min.
Dowiedz się więcej39,99 zł -
LyoFood Danie obiadowe mała porcja - Strogonow
Danie obiadowe pojedyncza porcja - Strogonow.
Sposób przyrządzenia: Zawartość torebki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Zamknąć torebkę. Pozostawić na ok. 5 min.
Dowiedz się więcej45,99 zł -
LyoFood Danie wegańskie mała porcja - ECO Dal soczewicowy
Danie wegańskie mała porcja - ECO Dal soczewicowy. Bez sztucznych dodatków, bez dodatku cukru, bez konserwantów.
Sposób przyrządzenia: Zawartość torebki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Zamknąć torebkę. Pozostawić na ok. 5 min.
Dowiedz się więcej30,99 zł -
LyoFood Danie wegańskie mała porcja - EKO Chili sin carne z polentą
Danie obiadowe duża porcja - EKO Chili sin carne z polentą.
Sposób przyrządzenia: Zawartość torebki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Zamknąć torebkę. Pozostawić na ok. 5 min.
Dowiedz się więcej31,90 zł -
LyoFood Danie wegańskie mała porcja - EKO Gazpacho
Danie małe pojedyncza porcja - EKO Gazpacho. Bez sztucznych dodatków, bez dodatku cukru, bez konserwantów.
Sposób przyrządzenia: Zawartość torebki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Zamknąć torebkę. Pozostawić na ok. 5 min.
Dowiedz się więcej19,99 zł -
LyoFood Danie wegańskie mała porcja - Krem kataloński
Danie małe pojedyncza porcja - Krem kataloński. Bez sztucznych dodatków, bez dodatku cukru, bez konserwantów.
Sposób przyrządzenia: Zawartość torebki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Zamknąć torebkę. Pozostawić na ok. 5 min.
Dowiedz się więcej24,99 zł -
LyoFood Danie wegetariańskie mała porcja - Farfalle w sosie szpinakowo-serowym
Danie obiadowe pojedyncza porcja - Farfalle w sosie szpinakowo-serowym.
Sposób przyrządzenia: Zawartość torebki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Zamknąć torebkę. Pozostawić na ok. 5 min.
Dowiedz się więcej29,90 zł -
LyoFood Danie wegetariańskie mała porcja - Jajecznica meksykańska
Danie małe pojedyncza porcja - EKO Gazpacho. Bez sztucznych dodatków, bez dodatku cukru, bez konserwantów.
Sposób przyrządzenia: Zawartość torebki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Zamknąć torebkę. Pozostawić na ok. 5 min.
Dowiedz się więcej30,99 zł -
LyoFood Danie wegetariańskie mała porcja - ZUPA-KREM GRZYBOWY Z GORGONZOLĄ I MAKARONEM
Danie obiadowe pojedyncza porcja - Zupa krem grzybowy z Gorgonzolą i makaronem.
Sposób przyrządzenia: Zawartość torebki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Zamknąć torebkę. Pozostawić na ok. 9 min.
Dowiedz się więcej29,99 zł