61 639 07 24 / 61 853 75 32 Pon.- Pt. 10:30 - 18:30[email protected]

TREK N EAT Danie małe - Danie z wołowiną i makaronem

Oceń ten produkt jako pierwszy

Lekkie, pełnowartościowe danie węgierskie z wołowiną i makaronem. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego doskonale sprawdzi się podczas każdej wyprawy. 

40,00 zł
Produkt dostępny. Wysyłka w ciągu 24 godzin.

Opis produktu

Szczegóły

Przyrządzenie: zagotowaną wodę wlać do lini napełnienia (480 ml) bezpośrednio do pojemnika,starannie wymieszać, zamknąć pojemnik i odczekać 5 minut.

Alergeny: jaja, gluten, mleko, seler

Specyfikacja:

  • danie mięsne
  • waga netto - 160 g
  • waga po przygotowaniu - 640 g
  • kalorie - 416 kcal
  • tłuszcz - 14,1 g
  • węglowodany - 54,5 g
  • cukry - 6,2 g
  • białko - 15,9 g


Składniki:
makaron 50% (grysik z pszenicy durun, jajka, sól), sos pieczeniowy, mieszanka przypraw (zawiera seler), olej słonecznikowy (zawiera mleko, E551), wołowina 9%, koncentrat białka serwatki, maltodekstryna, mąka ziemniaczana, pieczarki, skrobia modyfikowana, pietruszka, koncentrat z rozmarynu, pieprzm sól, aromat naturalny. Mięso liofilizowane: 14,1 g (odpowiada ok. 57 g świeżego mięsa)

Informacje dodatkowe

Recenzje

Napisz własną recenzję

Recenzujesz: TREK N EAT Danie małe - Danie z wołowiną i makaronem

Technologia i materiały

Liofilizacja

Liofilizacja - jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.

Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

Dzięki liofilizacji produkty spożywcze pozbawione są prawie całej wody, stają się lekkie i łatwe w transporcie nie tracąc wartości odżywczych, kalorycznych i smakowych. Odwodnienie żywności umożliwia również zachowanie długiego terminu przydatności do spożycia. Liofilizaty są zdrowym – pozbawionym konserwantów posiłkiem. Żywność lofilizowana pakowana jest hermetycznie w opakowanie, które nie tylko chroni samą żywność ale również umożliwia przygotowanie posiłku i spożywanie bezpośrednio z torebki. Do otwartego opakowania wystarczy wlać przegotowaną wodę i odstawić na wskazany na opakowaniu czas. To udogodnienie jest bardzo pomocne w warunkach trudnego kempingu gdy brak jest wody do bieżącego zmycia naczyń lub czasu na umycie, pozwala również uniknąć mycia naczyń w wodzi,e co do której stanu czystości nie jesteśmy pewni. Liofilizaty stosowne są powszechnie w każdej formie aktywności wyjazdowej, to niezastąpione produkty podczas wypraw górskich, rowerowych, kajakowych, żeglarskich, to również świetna alternatywna podczas długich podróży samochodem gdzie można w każdej dogodnej chwili zjeść w pełni kaloryczny posiłek za niewielką kwotę (pod warunkiem uzyskania wrzątku).