Opis produktu
Szczegóły
Posiłek dla 1 osoby.
Liofilizowana żywność to doskonałe rozwiązanie podczas wypraw z dala od schronisk i ludzkich siedzib. Niezastąpione na szlaku: dodaje sił, zaspokaja głód, a przy tym waży niewiele i nie zajmuje dużo miejsca w plecaku. Sprawdzone w ekstremalnych warunkach, liofilizowane dania przydadzą się też na zwykłych wakacjach w razie kłopotów z prowiantem. Skondensowane, smaczne, w dużym wyborze, dostosowane do diet (np. wegetariańskiej). Łatwo i szybko się je przygotowuje. Aby powstał pełnowartościowy posiłek, potrzebna jest tylko gorąca woda – i bogaty w odżywcze składniki liofilizat (w skrócie: liof).
Korzyści:
- niska waga
- 100% naturalnych składników
- smak prawdziwego posiłku
- oryginalny kształt i forma produktów
- wysoka wartość odżywcza
- długi termin przydatności do spożycia
- wysoki standard bezpieczeństwa
- ultralekkie i funkcjonalne opakowanie
- krótki czas przygotowania - zalewasz wrzątkiem i po kilku minutach jesz pełnowartościowy obiad
- oszczędność miejsca
Skład: puree ziemniaczane (ziemniaki 90%, mleko, masło, przyprawy) sos serowy (mleko 59%, ser Cheddar 18%, ser Pecorino Romano (PDO) 8%, mąka ziemniaczana, ser Gruyère 3,5%, masło, cebula, sól, przyprawy) pieczarki w sosie tamaryndowym (pieczarki 89%, oliwa z oliwek, sól, ocet jabłkowy, syrop z agawy, tamarynd, przyprawy
Masa netto: 90g
Wartości odżywcze | Na 100g | Na porcję 90g (370g po uwodnieniu) |
Kalorie | 2244 kJ / 538 kcal | 2020 kJ / 485 kcal |
Tłuszcz | 37 g | 33 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 19 g | 17 g |
Węglowodany | 33 g | 30 g |
W tym cukry | 5,6 g | 5 g |
Błonnik | 4,1 g | 3,7 g |
Białko | 18 g | 16 g |
Sól | 3,4 g | 3,1 g |
Informacje dodatkowe
Technologia i materiały
Liofilizacja
Liofilizacja - jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Dzięki liofilizacji produkty spożywcze pozbawione są prawie całej wody, stają się lekkie i łatwe w transporcie nie tracąc wartości odżywczych, kalorycznych i smakowych. Odwodnienie żywności umożliwia również zachowanie długiego terminu przydatności do spożycia. Liofilizaty są zdrowym – pozbawionym konserwantów posiłkiem. Żywność lofilizowana pakowana jest hermetycznie w opakowanie, które nie tylko chroni samą żywność ale również umożliwia przygotowanie posiłku i spożywanie bezpośrednio z torebki. Do otwartego opakowania wystarczy wlać przegotowaną wodę i odstawić na wskazany na opakowaniu czas. To udogodnienie jest bardzo pomocne w warunkach trudnego kempingu gdy brak jest wody do bieżącego zmycia naczyń lub czasu na umycie, pozwala również uniknąć mycia naczyń w wodzi,e co do której stanu czystości nie jesteśmy pewni. Liofilizaty stosowne są powszechnie w każdej formie aktywności wyjazdowej, to niezastąpione produkty podczas wypraw górskich, rowerowych, kajakowych, żeglarskich, to również świetna alternatywna podczas długich podróży samochodem gdzie można w każdej dogodnej chwili zjeść w pełni kaloryczny posiłek za niewielką kwotę (pod warunkiem uzyskania wrzątku).