61 639 07 24 / 61 853 75 32 Pon.- Pt. 10:30 - 18:30[email protected]

Travellunch Danie wegetariańskie pojedyncze - Kasza Kuskus z warzywami - bez laktozy

Oceń ten produkt jako pierwszy

Danie obiadowe wegetariańskie - kasza kuskus z warzywami, pieczarkami i rodzynkami. Danie bez laktozy.


Sposób przyrządzania: Zawartość torebki zalać ok. 300 ml wrzącej wody i dokładnie wymieszać. Zamknąć torebkę. Pozostawić na ok. 10 min.

Dostępność: Brak w magazynie

35,23 zł

Opis produktu

Szczegóły

Posiłek wegetariański dla 1 osoby.

Dzięki zastosowaniu specjalnej technologii produkcji, żywność ta jest pełnowartościowym, pełnokalorycznym posiłkiem, kompletna pod każdym względem, spełnia przy tym wysokie wymagania stawiane przy uprawianiu różnego rodzaju sportów ekstremalnych jak wspinanie, turystyka wysokogórska, żeglarstwo, turystyka kwalifikowana zarówno letnia jak i zimowa. Jest używana przez polarników, podróżników, sportowców wyczynowych, na różnych wyprawach czy obozach. Lepszych rekomendacji już nie potrzeba.  Dzięki coraz większej popularności żywności liofilizowanej jest ona szeroko stosowana również na co dzień, na kilkudniowy wypad za miasto, biwak w lesie czy też spływ kajakowy, chętnie z niej korzystają trampingowcy, dziennikarze jeżdżący po całym świecie.

Korzyści:

  • superlekka
  • bez konserwantów
  • krótki czas przygotowania - zalewasz wrzątkiem i po kilku minutach jesz pełnowartościowy obiad
  • oszczędność miejsca

Sposób przyrządzania:

Zawartość torebki zalać ok. 300 ml wrzącej wody i dokładnie wymieszać. Zamknąć torebkę. Pozostawić na ok. 10 min.

Skład: kasza pszenna Cuscus razowa, tłuszcz roślinny utwardzony, marchewka, groszek, rodzynki sułtańskie, cebula, sól, skrobia częściowo modyfikowana, pieczarki, ekstrakt drożdżowy, laktoza, przyprawy, ekstrakty przypraw.

Masa netto: 125 g

średnia wartość odżywcza w 100 g produktu przed przyrządzeniem: 1350 kJ / 320 kcal

Informacje dodatkowe

Technologia i materiały

Liofilizacja

Liofilizacja - jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.

Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

Dzięki liofilizacji produkty spożywcze pozbawione są prawie całej wody, stają się lekkie i łatwe w transporcie nie tracąc wartości odżywczych, kalorycznych i smakowych. Odwodnienie żywności umożliwia również zachowanie długiego terminu przydatności do spożycia. Liofilizaty są zdrowym – pozbawionym konserwantów posiłkiem. Żywność lofilizowana pakowana jest hermetycznie w opakowanie, które nie tylko chroni samą żywność ale również umożliwia przygotowanie posiłku i spożywanie bezpośrednio z torebki. Do otwartego opakowania wystarczy wlać przegotowaną wodę i odstawić na wskazany na opakowaniu czas. To udogodnienie jest bardzo pomocne w warunkach trudnego kempingu gdy brak jest wody do bieżącego zmycia naczyń lub czasu na umycie, pozwala również uniknąć mycia naczyń w wodzi,e co do której stanu czystości nie jesteśmy pewni. Liofilizaty stosowne są powszechnie w każdej formie aktywności wyjazdowej, to niezastąpione produkty podczas wypraw górskich, rowerowych, kajakowych, żeglarskich, to również świetna alternatywna podczas długich podróży samochodem gdzie można w każdej dogodnej chwili zjeść w pełni kaloryczny posiłek za niewielką kwotę (pod warunkiem uzyskania wrzątku).