61 639 07 24 / 61 853 75 32 Pon.- Pt. 10:30 - 18:30[email protected]

LyoFood Danie wegańskie duża porcja - Risotto z pęczaku i soczewicy z musem z awokado

Oceń ten produkt jako pierwszy

Danie obiadowe podwójna porcja - Risotto z pęczaku i soczewicy z musem z awokado.


Sposób przyrządzenia: Zawartość torebki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Zamknąć torebkę. Pozostawić na ok. 5 min.

39,00 zł
Produkt dostępny. Wysyłka w ciągu 24 godzin.

Opis produktu

Szczegóły

Posiłek dla 2 osób.

Liofilizowana żywność to doskonałe rozwiązanie podczas wypraw z dala od schronisk i ludzkich siedzib. Niezastąpione na szlaku: dodaje sił, zaspokaja głód, a przy tym waży niewiele i nie zajmuje dużo miejsca w plecaku. Sprawdzone w ekstremalnych warunkach, liofilizowane dania przydadzą się też na zwykłych wakacjach w razie kłopotów z prowiantem. Skondensowane, smaczne, w dużym wyborze, dostosowane do diet (np. wegetariańskiej). Łatwo i szybko się je przygotowuje. Aby powstał pełnowartościowy posiłek, potrzebna jest tylko gorąca woda – i bogaty w odżywcze składniki liofilizat (w skrócie: liof).

Korzyści:

  • niska waga
  • 100% naturalnych składników
  • smak prawdziwego posiłku
  • oryginalny kształt i forma produktów
  • wysoka wartość odżywcza
  • długi termin przydatności do spożycia
  • wysoki standard bezpieczeństwa
  • ultralekkie i funkcjonalne opakowanie
  • krótki czas przygotowania - zalewasz wrzątkiem i po kilku minutach jesz pełnowartościowy obiad
  • oszczędność miejsca

Skład: soczewica 26% ,kasza jęczmienna 24%, papryka czerwona 22%, awokado 12%, por 7%, czosnek 2%, pestki dyni 2%, sok z cytryny, oliwa z oliwek, natka pietruszki, oregano, pieprz cayenne, gałka muszkatałowa, sól morska

Masa netto: 112g

Wartości odżywcze Na 100g Porcja 112 g (500g po uwodnieniu)
Kalorie 1653 kJ / 394 kcal 1818 kJ / 433 kcal
Tłuszcz 10,30 g 11,33 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,84 g 2,02 g
Węglowodany 55,30 g 60,83 g
W tym cukry 7,40 g 8,14 g
Błonnik 13,80 g 15,18 g
Białko 13,00 g 14,30 g
Sól 3,50 g 3,85 g

Informacje dodatkowe

Technologia i materiały

Liofilizacja

Liofilizacja - jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.

Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

Dzięki liofilizacji produkty spożywcze pozbawione są prawie całej wody, stają się lekkie i łatwe w transporcie nie tracąc wartości odżywczych, kalorycznych i smakowych. Odwodnienie żywności umożliwia również zachowanie długiego terminu przydatności do spożycia. Liofilizaty są zdrowym – pozbawionym konserwantów posiłkiem. Żywność lofilizowana pakowana jest hermetycznie w opakowanie, które nie tylko chroni samą żywność ale również umożliwia przygotowanie posiłku i spożywanie bezpośrednio z torebki. Do otwartego opakowania wystarczy wlać przegotowaną wodę i odstawić na wskazany na opakowaniu czas. To udogodnienie jest bardzo pomocne w warunkach trudnego kempingu gdy brak jest wody do bieżącego zmycia naczyń lub czasu na umycie, pozwala również uniknąć mycia naczyń w wodzi,e co do której stanu czystości nie jesteśmy pewni. Liofilizaty stosowne są powszechnie w każdej formie aktywności wyjazdowej, to niezastąpione produkty podczas wypraw górskich, rowerowych, kajakowych, żeglarskich, to również świetna alternatywna podczas długich podróży samochodem gdzie można w każdej dogodnej chwili zjeść w pełni kaloryczny posiłek za niewielką kwotę (pod warunkiem uzyskania wrzątku).