61 639 07 24 / 61 853 75 32 Pon.- Pt. 10:30 - 18:30[email protected]

LyoFood Danie obiadowe duża porcja - Schab w sosie z zielonego pieprzu

Oceń ten produkt jako pierwszy

Danie obiadowe podwójna porcja - Schab w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami.


Sposób przyrządzenia: Zawartość torebki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Zamknąć torebkę. Pozostawić na ok. 5 min.

52,00 zł
Produkt dostępny. Wysyłka w ciągu 24 godzin.

Opis produktu

Szczegóły

Posiłek dla 2 osób.

Liofilizowana żywność to doskonałe rozwiązanie podczas wypraw z dala od schronisk i ludzkich siedzib. Niezastąpione na szlaku: dodaje sił, zaspokaja głód, a przy tym waży niewiele i nie zajmuje dużo miejsca w plecaku. Sprawdzone w ekstremalnych warunkach, liofilizowane dania przydadzą się też na zwykłych wakacjach w razie kłopotów z prowiantem. Skondensowane, smaczne, w dużym wyborze, dostosowane do diet (np. wegetariańskiej). Łatwo i szybko się je przygotowuje. Aby powstał pełnowartościowy posiłek, potrzebna jest tylko gorąca woda – i bogaty w odżywcze składniki liofilizat (w skrócie: liof).

Korzyści:

  • niska waga
  • 100% naturalnych składników
  • smak prawdziwego posiłku
  • oryginalny kształt i forma produktów
  • wysoka wartość odżywcza
  • długi termin przydatności do spożycia
  • wysoki standard bezpieczeństwa
  • ultralekkie i funkcjonalne opakowanie
  • krótki czas przygotowania - zalewasz wrzątkiem i po kilku minutach jesz pełnowartościowy obiad
  • oszczędność miejsca

Skład: mięso wieprzowe 40%, ziemniaki 30%, fasolka szparagowa 18%, cebula 4%, zielony pieprz 2%, olej rzepakowy, lubczyk, mąka pszenna, sól, pieprz 

Masa netto: 107g

Wartości odżywcze Na 100g Na porcję 107g (500g po uwodnieniu) 
Na porcję 83g (370g po uwodnieniu)
Kalorie 1758 kJ / 418 kcal 1881 kJ / 447 kcal 1389 kJ / 330 kcal
Tłuszcz 13,20 g 14,12 g 10,43 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,96 g 5,31 g 3,92 g
Węglowodany 32,70 g 34,99 g 25,83 g
W tym cukry 2,70 g 2,89 g 2,13 g
Błonnik 6,59 g 7,05 g 5,21 g
Białko 38,90 g 41,62 g 30,73 g
Sól 3,80 g 4,07 g 3,00 g

Informacje dodatkowe

Technologia i materiały

Liofilizacja

Liofilizacja - jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.

Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

Dzięki liofilizacji produkty spożywcze pozbawione są prawie całej wody, stają się lekkie i łatwe w transporcie nie tracąc wartości odżywczych, kalorycznych i smakowych. Odwodnienie żywności umożliwia również zachowanie długiego terminu przydatności do spożycia. Liofilizaty są zdrowym – pozbawionym konserwantów posiłkiem. Żywność lofilizowana pakowana jest hermetycznie w opakowanie, które nie tylko chroni samą żywność ale również umożliwia przygotowanie posiłku i spożywanie bezpośrednio z torebki. Do otwartego opakowania wystarczy wlać przegotowaną wodę i odstawić na wskazany na opakowaniu czas. To udogodnienie jest bardzo pomocne w warunkach trudnego kempingu gdy brak jest wody do bieżącego zmycia naczyń lub czasu na umycie, pozwala również uniknąć mycia naczyń w wodzi,e co do której stanu czystości nie jesteśmy pewni. Liofilizaty stosowne są powszechnie w każdej formie aktywności wyjazdowej, to niezastąpione produkty podczas wypraw górskich, rowerowych, kajakowych, żeglarskich, to również świetna alternatywna podczas długich podróży samochodem gdzie można w każdej dogodnej chwili zjeść w pełni kaloryczny posiłek za niewielką kwotę (pod warunkiem uzyskania wrzątku).