Opis produktu
Szczegóły
Posiłek dla 2 osób.
Liofilizowana żywność to doskonałe rozwiązanie podczas wypraw z dala od schronisk i ludzkich siedzib. Niezastąpione na szlaku: dodaje sił, zaspokaja głód, a przy tym waży niewiele i nie zajmuje dużo miejsca w plecaku. Sprawdzone w ekstremalnych warunkach, liofilizowane dania przydadzą się też na zwykłych wakacjach w razie kłopotów z prowiantem. Skondensowane, smaczne, w dużym wyborze, dostosowane do diet (np. wegetariańskiej). Łatwo i szybko się je przygotowuje. Aby powstał pełnowartościowy posiłek, potrzebna jest tylko gorąca woda – i bogaty w odżywcze składniki liofilizat (w skrócie: liof).
Korzyści:
- niska waga
- 100% naturalnych składników
- smak prawdziwego posiłku
- oryginalny kształt i forma produktów
- wysoka wartość odżywcza
- długi termin przydatności do spożycia
- wysoki standard bezpieczeństwa
- ultralekkie i funkcjonalne opakowanie
- krótki czas przygotowania - zalewasz wrzątkiem i po kilku minutach jesz pełnowartościowy obiad
- oszczędność miejsca
Skład: ryż 34%, mięso drobiowe 28%, czerwona fasola 10%, warzywa w zmiennych proporcjach 14%(kukurydza, cebula, papryka czerwona), przecier pomidorowy 2%,mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, mieszanka przypraw
Masa netto: 126g
Wartości odżywcze | Na 100g | Na porcję 126g (500g po uwodnieniu) |
Na porcję 94g (370g po uwodnieniu) |
Kalorie | 1616 kJ / 382 kcal | 2036 kJ / 481 kcal | 1519 kJ / 359 kcal |
Tłuszcz | 4,70 g | 5,92 g | 4,42 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,03 g | 1,30 g | 0,97 g |
Węglowodany | 43,90 g | 55,31 g | 41,27 g |
W tym cukry | 3,70 g | 4,66 g | 3,48 g |
Błonnik | 5,36 g | 6,75 g | 5,04 g |
Białko | 38,40 g | 48,38 g | 36,10 g |
Sól | 2,90 g | 3,65 g | 2,73 g |
Informacje dodatkowe
Technologia i materiały
Liofilizacja
Liofilizacja - jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Dzięki liofilizacji produkty spożywcze pozbawione są prawie całej wody, stają się lekkie i łatwe w transporcie nie tracąc wartości odżywczych, kalorycznych i smakowych. Odwodnienie żywności umożliwia również zachowanie długiego terminu przydatności do spożycia. Liofilizaty są zdrowym – pozbawionym konserwantów posiłkiem. Żywność lofilizowana pakowana jest hermetycznie w opakowanie, które nie tylko chroni samą żywność ale również umożliwia przygotowanie posiłku i spożywanie bezpośrednio z torebki. Do otwartego opakowania wystarczy wlać przegotowaną wodę i odstawić na wskazany na opakowaniu czas. To udogodnienie jest bardzo pomocne w warunkach trudnego kempingu gdy brak jest wody do bieżącego zmycia naczyń lub czasu na umycie, pozwala również uniknąć mycia naczyń w wodzi,e co do której stanu czystości nie jesteśmy pewni. Liofilizaty stosowne są powszechnie w każdej formie aktywności wyjazdowej, to niezastąpione produkty podczas wypraw górskich, rowerowych, kajakowych, żeglarskich, to również świetna alternatywna podczas długich podróży samochodem gdzie można w każdej dogodnej chwili zjeść w pełni kaloryczny posiłek za niewielką kwotę (pod warunkiem uzyskania wrzątku).