61 853 75 32 / 61 639 07 24 Pon.-Pt. 10:30 - 18:30 Sob. 10:30 - 14:30jedzenie@trekkersport.com.pl

Danie małe - Meksykańska Quinoa

Oceń ten produkt jako pierwszy

Pełnowartościowe i smaczne danie wegańskie po meksykańsku. Potrawa zawiera wszystko to, co potrzebne i daje solidną energię do dalszego marszu. Idealna na wyprawy, wystarczy zalać wodą i gotowe.

Dostępność: Brak w magazynie

28,99 zł

Opis produktu

Szczegóły

Przyrządzenie: zagotowaną wodę wlać do lini napełnienia (320 ml) bezpośrednio do pojemnika,starannie wymieszać, zamknąć pojemnik i odczekać 8 minut.


Specyfikacja:

  • danie wegańskie
  • waga netto - 140 g
  • waga po przygotowaniu - 460 g
  • kalorie - 315 kcal
  • tłuszcz - 13,8 g
  • węglowodany - 51,3 g
  • cukry - 19,5 g
  • błonnik- 4,4 g
  • białko - 13,1 g
  • sól - 5,3 g


Składniki:
komosa ryżowa 15%, czerwona komosa 15%, czerwona fasola Kidney, przyprawa, ziemniaki, pomidory, papryka, kukurydza, por, seler, cukier, kminek

Informacje dodatkowe

Recenzje

Napisz własną recenzję

Recenzujesz: Danie małe - Meksykańska Quinoa

Technologia i materiały

Liofilizacja

Liofilizacja - jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.

Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

Dzięki liofilizacji produkty spożywcze pozbawione są prawie całej wody, stają się lekkie i łatwe w transporcie nie tracąc wartości odżywczych, kalorycznych i smakowych. Odwodnienie żywności umożliwia również zachowanie długiego terminu przydatności do spożycia. Liofilizaty są zdrowym – pozbawionym konserwantów posiłkiem. Żywność lofilizowana pakowana jest hermetycznie w opakowanie, które nie tylko chroni samą żywność ale również umożliwia przygotowanie posiłku i spożywanie bezpośrednio z torebki. Do otwartego opakowania wystarczy wlać przegotowaną wodę i odstawić na wskazany na opakowaniu czas. To udogodnienie jest bardzo pomocne w warunkach trudnego kempingu gdy brak jest wody do bieżącego zmycia naczyń lub czasu na umycie, pozwala również uniknąć mycia naczyń w wodzi,e co do której stanu czystości nie jesteśmy pewni. Liofilizaty stosowne są powszechnie w każdej formie aktywności wyjazdowej, to niezastąpione produkty podczas wypraw górskich, rowerowych, kajakowych, żeglarskich, to również świetna alternatywna podczas długich podróży samochodem gdzie można w każdej dogodnej chwili zjeść w pełni kaloryczny posiłek za niewielką kwotę (pod warunkiem uzyskania wrzątku).