61 639 07 24 / 61 853 75 32 Pon.- Pt. 10:30 - 18:30[email protected]

TREK N EAT Danie małe - Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym

Oceń ten produkt jako pierwszy

Kremowy makaron jajeczny w połączeniu z kurczakiem i szpinakiem tworzy danie niezwykle lekkie, które zachwyci każdego.

Dostępność: Brak w magazynie

40,00 zł

Opis produktu

Szczegóły

Przyrządzenie: Zagotowaną wodę wlać do linii napełnienia (490 ml) bezpośrednio do pojemnika, starannie wymieszać. Zamknąć torebkę i odstawić na 5 minut.


Alergeny: jaja, zawiera gluten, laktoza, mleko, seler

Specyfikacja:

  • danie mięsne
  • waga netto - 150 g
  • waga po przygotowaniu - 640 g
  • kalorie - 382 kcal
  • tłuszcz - 10,9 g
  • węglowodany - 55,9 g
  • cukry - 9,3 g
  • błonnik - 2,2 g
  • białko - 12,5 g
  • sól - 2,9 g

Składniki:
makaron 50% (mąka pszenicy durum, jaja, sól), śmietana w proszku 10%, przyprawa, koncentrat białka serwatki, skrobia modyfikowana, maltodekstryna, płatki pomidorowe, kukurydza, kurczak 3%, szpinak 3%, cebula, sól, pieprz, naturalny aromat. Męso liofilizowane: 6g (odpowiada ok. 21 g świeżego mięsa)

Informacje dodatkowe

Technologia i materiały

Liofilizacja

Liofilizacja - jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.

Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

Dzięki liofilizacji produkty spożywcze pozbawione są prawie całej wody, stają się lekkie i łatwe w transporcie nie tracąc wartości odżywczych, kalorycznych i smakowych. Odwodnienie żywności umożliwia również zachowanie długiego terminu przydatności do spożycia. Liofilizaty są zdrowym – pozbawionym konserwantów posiłkiem. Żywność lofilizowana pakowana jest hermetycznie w opakowanie, które nie tylko chroni samą żywność ale również umożliwia przygotowanie posiłku i spożywanie bezpośrednio z torebki. Do otwartego opakowania wystarczy wlać przegotowaną wodę i odstawić na wskazany na opakowaniu czas. To udogodnienie jest bardzo pomocne w warunkach trudnego kempingu gdy brak jest wody do bieżącego zmycia naczyń lub czasu na umycie, pozwala również uniknąć mycia naczyń w wodzi,e co do której stanu czystości nie jesteśmy pewni. Liofilizaty stosowne są powszechnie w każdej formie aktywności wyjazdowej, to niezastąpione produkty podczas wypraw górskich, rowerowych, kajakowych, żeglarskich, to również świetna alternatywna podczas długich podróży samochodem gdzie można w każdej dogodnej chwili zjeść w pełni kaloryczny posiłek za niewielką kwotę (pod warunkiem uzyskania wrzątku).