61 639 07 24 / 61 853 75 32 Pon.- Pt. 10:30 - 18:30[email protected]

TREK N EAT Danie małe - Kuskus z warzywami

Oceń ten produkt jako pierwszy

Liofilizat Trek'N Eat - Kuskus z warzywami to idealna propozycja żywieniowa dla miłośników kuchni Vegetariańskiej. Liofilizowany, pełnowartościowy posiłek, idealny na wyprawy, wystarczy zalać wodą i gotowe. Jest lekki, zajmuje niewiele miejsca.

28,99 zł
Produkt dostępny. Wysyłka w ciągu 24 godzin.

Opis produktu

Szczegóły

Przyrządzenie: Gotującą się wodę wlać do linii napełnienia (300 ml) bezpośrednio do pojemnika, starannie wymieszać, zamknąć pojemnik i poczekać 5 minut.


Specyfikacja:

  • danie wegańskie
  • waga netto - 160 g
  • waga po przygotowaniu - 460 g
  • kalorie - 349 kcal
  • tłuszcz - 7,8 g
  • węglowodany - 53,5 g
  • białko - 11,8 g
  • cukry - 7,2 g
  • sól - 4,3 g
  • błonnik - 2,8 g

Alergeny: gluten, mleko, seler


Składniki:
kuskus 58% (semolina pszenicy razowej), olej słonecznikowy (zawiera mleko, E551), mieszanka warzywna o zmiennych proporcjach 16,5% (groch, marchew, papryka, seler, cebula, pomidory), olej słonecznikowy, mieszanka przypraw (zawiera seler), maltodekstryna, pieczarki, skrobia modyfikowana, sól, pietruszka, ekstrakt z rozmarynu, aromat naturalny.

Informacje dodatkowe

Recenzje

Napisz własną recenzję

Recenzujesz: TREK N EAT Danie małe - Kuskus z warzywami

Technologia i materiały

Liofilizacja

Liofilizacja - jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.

Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

Dzięki liofilizacji produkty spożywcze pozbawione są prawie całej wody, stają się lekkie i łatwe w transporcie nie tracąc wartości odżywczych, kalorycznych i smakowych. Odwodnienie żywności umożliwia również zachowanie długiego terminu przydatności do spożycia. Liofilizaty są zdrowym – pozbawionym konserwantów posiłkiem. Żywność lofilizowana pakowana jest hermetycznie w opakowanie, które nie tylko chroni samą żywność ale również umożliwia przygotowanie posiłku i spożywanie bezpośrednio z torebki. Do otwartego opakowania wystarczy wlać przegotowaną wodę i odstawić na wskazany na opakowaniu czas. To udogodnienie jest bardzo pomocne w warunkach trudnego kempingu gdy brak jest wody do bieżącego zmycia naczyń lub czasu na umycie, pozwala również uniknąć mycia naczyń w wodzi,e co do której stanu czystości nie jesteśmy pewni. Liofilizaty stosowne są powszechnie w każdej formie aktywności wyjazdowej, to niezastąpione produkty podczas wypraw górskich, rowerowych, kajakowych, żeglarskich, to również świetna alternatywna podczas długich podróży samochodem gdzie można w każdej dogodnej chwili zjeść w pełni kaloryczny posiłek za niewielką kwotę (pod warunkiem uzyskania wrzątku).