61 853 75 32 / 61 639 07 24 Pon.-Pt. 10:30 - 18:30 Sob. 10:30 - 14:30jedzenie@trekkersport.com.pl

Danie małe - Gulasz z dziczyzny

Oceń ten produkt jako pierwszy

Pełnowartościowe danie dla smakoszy i fanów dziczyzny. Połączenie mięsa z grzybami i cebulką daje niepowtarzalny smak. Danie uzupełnia braki energii i może być przygotowane nawet w najbardziej ekstremalnych warunkach.

Dostępność: Brak w magazynie

32,99 zł

Opis produktu

Szczegóły

Przyrządzenie: gotujacą wodę wlać do lini napełnienia (550 ml) bezpośrednio do pojemnika,starannie wymieszać, zamknąć pojemnik i odczekać 5 minut.

Alergeny: jaja, gluten, laktoza, mleko, seler

Specyfikacja:

  • danie miesne
  • waga netto - 170 g
  • waga po przygotowaniu - 720 g
  • kalorie - 380 kcal
  • tłuszcz - 9,8 g
  • węglowodany - 55,0 g
  • cukry - 8,0 g
  • błonnik - 5,8 g
  • białko - 16,3 g
  • sól - 4,8 g


Składniki:
makaron [(50%), grysik pszenny, białko jajka, sól], 9% mięso sarny (z przeciwutleniaczem: ekstrakt z rozmarynu), tłuszcz palmowy, moltodekstryna, cebula, sól spożywcza, skrobia, papryka, pomidory, pieczarki, marchew, aromat (z pszenicą, jęczmieniem, selerem), laktoza, środek zakwaszający: kwas cytrynowy, borówki, brzeczka, przyprawy, cukier, ekstrakt z wołowiny, ekstrakt z drożdży, karmel, środek oddzielający: kwas krzemowy, środek zagęszczający: mączka guar, dziczyzna, aromat wędzarniczy, maliny, jeżyny. Mięso liofilizowane: 13,6 g (odpowiada ok. 65 g świeżego mięsa)

Informacje dodatkowe

Recenzje

Napisz własną recenzję

Recenzujesz: Danie małe - Gulasz z dziczyzny

Technologia i materiały

Liofilizacja

Liofilizacja - jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.

Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

Dzięki liofilizacji produkty spożywcze pozbawione są prawie całej wody, stają się lekkie i łatwe w transporcie nie tracąc wartości odżywczych, kalorycznych i smakowych. Odwodnienie żywności umożliwia również zachowanie długiego terminu przydatności do spożycia. Liofilizaty są zdrowym – pozbawionym konserwantów posiłkiem. Żywność lofilizowana pakowana jest hermetycznie w opakowanie, które nie tylko chroni samą żywność ale również umożliwia przygotowanie posiłku i spożywanie bezpośrednio z torebki. Do otwartego opakowania wystarczy wlać przegotowaną wodę i odstawić na wskazany na opakowaniu czas. To udogodnienie jest bardzo pomocne w warunkach trudnego kempingu gdy brak jest wody do bieżącego zmycia naczyń lub czasu na umycie, pozwala również uniknąć mycia naczyń w wodzi,e co do której stanu czystości nie jesteśmy pewni. Liofilizaty stosowne są powszechnie w każdej formie aktywności wyjazdowej, to niezastąpione produkty podczas wypraw górskich, rowerowych, kajakowych, żeglarskich, to również świetna alternatywna podczas długich podróży samochodem gdzie można w każdej dogodnej chwili zjeść w pełni kaloryczny posiłek za niewielką kwotę (pod warunkiem uzyskania wrzątku).