61 853 75 32 / 61 639 07 24 Pon.-Pt. 10:30 - 18:30 Sob. 10:30 - 14:30jedzenie@trekkersport.com.pl

Danie małe - Gulasz irlandzki

Oceń ten produkt jako pierwszy

Tradycyjny irlandzki gulasz z ziemniaków, jagnięciny i warzyw. Danie jest smaczne i pożywne.

Dostępność: Brak w magazynie

28,99 zł

Opis produktu

Szczegóły

Przyrządzenie: zagotowaną wodę wlać do lini napełnienia (550 ml) bezpośrednio do pojemnika,starannie wymieszać, zamknąć pojemnik i odczekać 8 minut.

Alergeny: laktoza, mleko, seler

Specyfikacja:

  • danie mięsne
  • waga netto - 160 g
  • waga po przygotowaniu - 710 g
  • kalorie - 388 kcal
  • tłuszcz - 13,0 g
  • węglowodany - 47,0 g
  • cukry - 9,6 g
  • błonnik - 11,0 g
  • białko - 16,0 g
  • sól - 4,2 g


Składniki:
ziemniaki 32% (kostki, płatki), 12% jagnięcina (z przeciwutleniaczem : ekstrakt z rozmarynu), marchew, biała kapusta, tłuszcz palmowy, cebula, maltodekstryna, brzeczka, czosnek, seler, sól spożywcza, aromat naturalny, ekstrakt z drożdży, laktoza, pietruszka

Informacje dodatkowe

Recenzje

Napisz własną recenzję

Recenzujesz: Danie małe - Gulasz irlandzki

Technologia i materiały

Liofilizacja

Liofilizacja - jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.

Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

Dzięki liofilizacji produkty spożywcze pozbawione są prawie całej wody, stają się lekkie i łatwe w transporcie nie tracąc wartości odżywczych, kalorycznych i smakowych. Odwodnienie żywności umożliwia również zachowanie długiego terminu przydatności do spożycia. Liofilizaty są zdrowym – pozbawionym konserwantów posiłkiem. Żywność lofilizowana pakowana jest hermetycznie w opakowanie, które nie tylko chroni samą żywność ale również umożliwia przygotowanie posiłku i spożywanie bezpośrednio z torebki. Do otwartego opakowania wystarczy wlać przegotowaną wodę i odstawić na wskazany na opakowaniu czas. To udogodnienie jest bardzo pomocne w warunkach trudnego kempingu gdy brak jest wody do bieżącego zmycia naczyń lub czasu na umycie, pozwala również uniknąć mycia naczyń w wodzi,e co do której stanu czystości nie jesteśmy pewni. Liofilizaty stosowne są powszechnie w każdej formie aktywności wyjazdowej, to niezastąpione produkty podczas wypraw górskich, rowerowych, kajakowych, żeglarskich, to również świetna alternatywna podczas długich podróży samochodem gdzie można w każdej dogodnej chwili zjeść w pełni kaloryczny posiłek za niewielką kwotę (pod warunkiem uzyskania wrzątku).