Opis produktu
Szczegóły
Przyrządzenie: zagotowaną wodę wlać do lini napełnienia (600 ml) bezpośrednio do pojemnika,starannie wymieszać, zamknąć pojemnik i odczekać 10-12 minut.
Specyfikacja:
- danie mięsne
- waga netto - 250 g
- waga po przygotowaniu - 850 g
- kalorie - 363 kcal
- tłuszcz - 8,9 g
- węglowodany - 54,5 g
- cukry - 9,6 g
- błonnik- 3,9 g
- białko - 15,3 g
- sól - 2,3 g
Alergeny: gluten, laktoza, mleko, seler
Składniki:
ryż 42%, wołowina, papryka, cebula, olej słonecznikowy, por, pomidory, przyprawy, mąka ziemniaczana, skrobia modyfikowana, maltodekstryna, sól, ekstrakt drożdżowy, przyprawy, ekstrakt z rozmarynu. Mięso liofilizowane: 13,8 g (odpowiada ok. 66g świeżego mięsa)
Informacje dodatkowe
Recenzje
Napisz własną recenzję
Technologia i materiały
Liofilizacja
Liofilizacja - jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Dzięki liofilizacji produkty spożywcze pozbawione są prawie całej wody, stają się lekkie i łatwe w transporcie nie tracąc wartości odżywczych, kalorycznych i smakowych. Odwodnienie żywności umożliwia również zachowanie długiego terminu przydatności do spożycia. Liofilizaty są zdrowym – pozbawionym konserwantów posiłkiem. Żywność lofilizowana pakowana jest hermetycznie w opakowanie, które nie tylko chroni samą żywność ale również umożliwia przygotowanie posiłku i spożywanie bezpośrednio z torebki. Do otwartego opakowania wystarczy wlać przegotowaną wodę i odstawić na wskazany na opakowaniu czas. To udogodnienie jest bardzo pomocne w warunkach trudnego kempingu gdy brak jest wody do bieżącego zmycia naczyń lub czasu na umycie, pozwala również uniknąć mycia naczyń w wodzi,e co do której stanu czystości nie jesteśmy pewni. Liofilizaty stosowne są powszechnie w każdej formie aktywności wyjazdowej, to niezastąpione produkty podczas wypraw górskich, rowerowych, kajakowych, żeglarskich, to również świetna alternatywna podczas długich podróży samochodem gdzie można w każdej dogodnej chwili zjeść w pełni kaloryczny posiłek za niewielką kwotę (pod warunkiem uzyskania wrzątku).