61 853 75 32 / 61 639 07 24 Pon.-Pt. 10:30 - 18:30 Sob. 10:30 - 14:30jedzenie@trekkersport.com.pl

Danie duże - Risotto po bałkańsku

Oceń ten produkt jako pierwszy

Liofilizat Risotto po bałkańsku łączy w sobie najlepsze cechy tego kulinarnie różnorodnego regionu jakim są Bałkany. Z wołowiną i ryżem w idealnych proporcjach, to danie natychmiast przeniesie Cię w myślach na kolejną wyprawę. Odpowiednio zbilansowane proporcje węglowodanów i białka, powodują, że to danie jest pełnowartościowe i doskonale regeneruje po wyczerpujących wyprawach. Ta kompletna potrawa zawiera wszystko, co potrzebuje organizm w czasie zwiększonego wysiłku i zapotrzebowania na energię. Mimo bardzo prostego i błyskawicznego sposobu przygotowania poprzez zalanie wrzątkiem, danie zachowuje 90% walorów smakowych i wizualnych oryginalnie przygotowanego posiłku.Rozpieść swoje podniebienie wołowiną przyprawioną ziołami, cebulą i papryką podaną z ryżem i warzywami. Trek'n Eat zabierze Cię w podróż do rozgrzanych słońcem, południowych regionów Europy

Dostępność: Brak w magazynie

29,99 zł

Opis produktu

Szczegóły

Przyrządzenie: zagotowaną wodę wlać do lini napełnienia (600 ml) bezpośrednio do pojemnika,starannie wymieszać, zamknąć pojemnik i odczekać 10-12 minut.


Specyfikacja:

  • danie mięsne
  • waga netto - 250 g
  • waga po przygotowaniu - 850 g
  • kalorie - 363 kcal
  • tłuszcz - 8,9 g
  • węglowodany - 54,5 g
  • cukry - 9,6 g
  • błonnik- 3,9 g
  • białko - 15,3 g
  • sól - 2,3 g

Alergeny: gluten, laktoza, mleko, seler


Składniki:
ryż 42%, wołowina, papryka, cebula, olej słonecznikowy, por, pomidory, przyprawy, mąka ziemniaczana, skrobia modyfikowana, maltodekstryna, sól, ekstrakt drożdżowy, przyprawy, ekstrakt z rozmarynu. Mięso liofilizowane: 13,8 g (odpowiada ok. 66g świeżego mięsa)

Informacje dodatkowe

Recenzje

Napisz własną recenzję

Recenzujesz: Danie duże - Risotto po bałkańsku

Technologia i materiały

Liofilizacja

Liofilizacja - jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.

Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

Dzięki liofilizacji produkty spożywcze pozbawione są prawie całej wody, stają się lekkie i łatwe w transporcie nie tracąc wartości odżywczych, kalorycznych i smakowych. Odwodnienie żywności umożliwia również zachowanie długiego terminu przydatności do spożycia. Liofilizaty są zdrowym – pozbawionym konserwantów posiłkiem. Żywność lofilizowana pakowana jest hermetycznie w opakowanie, które nie tylko chroni samą żywność ale również umożliwia przygotowanie posiłku i spożywanie bezpośrednio z torebki. Do otwartego opakowania wystarczy wlać przegotowaną wodę i odstawić na wskazany na opakowaniu czas. To udogodnienie jest bardzo pomocne w warunkach trudnego kempingu gdy brak jest wody do bieżącego zmycia naczyń lub czasu na umycie, pozwala również uniknąć mycia naczyń w wodzi,e co do której stanu czystości nie jesteśmy pewni. Liofilizaty stosowne są powszechnie w każdej formie aktywności wyjazdowej, to niezastąpione produkty podczas wypraw górskich, rowerowych, kajakowych, żeglarskich, to również świetna alternatywna podczas długich podróży samochodem gdzie można w każdej dogodnej chwili zjeść w pełni kaloryczny posiłek za niewielką kwotę (pod warunkiem uzyskania wrzątku).