61 639 07 24 / 61 853 75 32 Pon.- Pt. 10:30 - 18:30[email protected]

TREK N EAT Danie duże - Makaron w sosie sojowo-bolońskim

Oceń ten produkt jako pierwszy

Liofilizat Makaron w sosie sojowo-bolońskim to posiłek dla fanów dobrego, sycącego jedzenia. Podobnie jak w przypadku wszystkich posiłków Trek'n Eat, przygotowanie jest szybkie i dziecinnie proste.

Dostępność: Brak w magazynie

29,99 zł

Opis produktu

Szczegóły

Przyrządzenie: Zagotowaną wodę wlać do linii napełnienia (650 ml) bezpośrednio do pojemnika, starannie wymieszać, zamknąć pojemnik i poczekać 5 minut


Specyfikacja:

  • waga netto - 200 g
  • waga po przygotowaniu - 850 g
  • kalorie - 339 kcal
  • tłuszcz - 2,6 g
  • węglowodany - 57,5 g
  • białko - 18,8 g

Składniki:
makaron [(50%) grysik pszenny, białko, sól], pomidory 17%, teksturowane białko sojowe 15%, cukier, aromat, cebula, sól spożywcza, maltodekstryna, tłuszcz roślinny (olej słonecznikowy), skrobia, skrobia modyfikowana, przyprawy, zioła, ekstrakt drożdżowy, koncentrat pomidorowy.

Informacje dodatkowe

Recenzje

Napisz własną recenzję

Recenzujesz: TREK N EAT Danie duże - Makaron w sosie sojowo-bolońskim

Technologia i materiały

Liofilizacja

Liofilizacja - jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.

Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

Dzięki liofilizacji produkty spożywcze pozbawione są prawie całej wody, stają się lekkie i łatwe w transporcie nie tracąc wartości odżywczych, kalorycznych i smakowych. Odwodnienie żywności umożliwia również zachowanie długiego terminu przydatności do spożycia. Liofilizaty są zdrowym – pozbawionym konserwantów posiłkiem. Żywność lofilizowana pakowana jest hermetycznie w opakowanie, które nie tylko chroni samą żywność ale również umożliwia przygotowanie posiłku i spożywanie bezpośrednio z torebki. Do otwartego opakowania wystarczy wlać przegotowaną wodę i odstawić na wskazany na opakowaniu czas. To udogodnienie jest bardzo pomocne w warunkach trudnego kempingu gdy brak jest wody do bieżącego zmycia naczyń lub czasu na umycie, pozwala również uniknąć mycia naczyń w wodzi,e co do której stanu czystości nie jesteśmy pewni. Liofilizaty stosowne są powszechnie w każdej formie aktywności wyjazdowej, to niezastąpione produkty podczas wypraw górskich, rowerowych, kajakowych, żeglarskich, to również świetna alternatywna podczas długich podróży samochodem gdzie można w każdej dogodnej chwili zjeść w pełni kaloryczny posiłek za niewielką kwotę (pod warunkiem uzyskania wrzątku).