61 853 75 32 / 61 639 07 24 Pon.-Pt. 10:30 - 18:30 Sob. 10:30 - 14:30jedzenie@trekkersport.com.pl

Danie duże - Kuskus z kurczakiem

Oceń ten produkt jako pierwszy

Lekkie, pełnowartościowe danie Kuskus z kurczakiem. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego doskonale sprawdzi się podczas każdej wyprawy. 

Dostępność: Brak w magazynie

28,99 zł

Opis produktu

Szczegóły

Przyrządzenie: zagotowaną wodę wlać do lini napełnienia (400 ml) bezpośrednio do pojemnika,starannie wymieszać, zamknąć pojemnik i odczekać 5 minut.

Alergeny: gluten, laktoza, mleko, seler

Specyfikacja:

  • danie miesne
  • waga netto - 200 g
  • waga po przygotowaniu - 600 g
  • kalorie - 333 kcal
  • tłuszcz - 4,1 g
  • węglowodany - 52,1 g
  • cukry - 5,3 g
  • błonnik - 0,8 g
  • białko - 17,7 g
  • sól - 3,7 g


Składniki:
67% kuskus pełnoziarnisty (grysik z przenicy durum), 11% mięso z kurczaka, przyprawa (zawiera seler), groszek, cebula, olej słonecznikowy, skrobia modyfikowana, sól, pomidory, papryka, chili w proszku, aromat. Mięso liofilizowane : 22 g (odpowiada ok. 77 g świeżego mięsa)

Informacje dodatkowe

Recenzje

Napisz własną recenzję

Recenzujesz: Danie duże - Kuskus z kurczakiem

Technologia i materiały

Liofilizacja

Liofilizacja - jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.

Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

Dzięki liofilizacji produkty spożywcze pozbawione są prawie całej wody, stają się lekkie i łatwe w transporcie nie tracąc wartości odżywczych, kalorycznych i smakowych. Odwodnienie żywności umożliwia również zachowanie długiego terminu przydatności do spożycia. Liofilizaty są zdrowym – pozbawionym konserwantów posiłkiem. Żywność lofilizowana pakowana jest hermetycznie w opakowanie, które nie tylko chroni samą żywność ale również umożliwia przygotowanie posiłku i spożywanie bezpośrednio z torebki. Do otwartego opakowania wystarczy wlać przegotowaną wodę i odstawić na wskazany na opakowaniu czas. To udogodnienie jest bardzo pomocne w warunkach trudnego kempingu gdy brak jest wody do bieżącego zmycia naczyń lub czasu na umycie, pozwala również uniknąć mycia naczyń w wodzi,e co do której stanu czystości nie jesteśmy pewni. Liofilizaty stosowne są powszechnie w każdej formie aktywności wyjazdowej, to niezastąpione produkty podczas wypraw górskich, rowerowych, kajakowych, żeglarskich, to również świetna alternatywna podczas długich podróży samochodem gdzie można w każdej dogodnej chwili zjeść w pełni kaloryczny posiłek za niewielką kwotę (pod warunkiem uzyskania wrzątku).